Transport gratuit la comenzile in valoare de minim 200 lei

Cafea de specialitate la ibric? Evident ca da!

Cafea de specialitate la ibric? Evident ca da!

Metoda prepararii cafelei la ibric (ibrik) este probabil una dintre cele mai raspandite in Romania. Pentru toti iubitorii de cafea, va recomandam sa  incercati si cafeaua de specialitate preparata la ibrik. Aceasta metoda de preparare este una relativ simpla si ofera arome si texturi ce nu le putem gasi in alte metode de preparare mai moderne (sa le zicem asa deocamdata).



Prepararea cafelei la ibrik este probabil cea mai veche metoda din intreaga lume, datata de prin secolul 16, cu ceva timp inainte ca espressorul sau presa frantuzeasca sa apara pe piata si sa prinda incredere.
Fiind metoda predominanta de preparare a cafelei in tari precum Turcia, Bosnia, Armenia, Grecia, Egipt, Israel, Siria, Romania (si multe altele). In multe dintre tarile amintite recent, cafeaua are o semnificatie importanta in viata sociala a bastinasilor; spre exemplu, in Turcia, barbatilor li se ofera o cana de cafea de catre admiratoarele de sex feminin din viata cotidiana (asta in caz ca vizitati Turcia, atunci cand primiti o cana de cafea in dar de la o fata, probabil va face complimente...sau in cazul in care va prepara o cafea extrem de amara, este semn clar ca acesteia nu ii va face placere sa inaintati discutiile )

Un alt aspect interesant din lunga istorie a cafelei la ibrik este arta ghicitului in cafea (denumita taseografie). Oamenii cu acest dar folosesc zatul cafelei ca sevalet pentru a cauta cele mai subtile substraturi din viata dumneavoastra, dupa ce ati consumat in prealabil cafeaua din cana. Se considera ca urmele ramase in cana dupa ce bei cafeaua poarta o amprenta personala a spiritului nostru.

Ca sa nu va plictisesc prea tare cu povestile imediat mai jos intram in detaliile tehnice ale acestei probleme si anume aspecte importante in prepararea cafelei la ibrik (cezve, in limba turca).

Exista doua metode de preparare a cefelei la ibric: cea traditionala, prin utilizarea nisipului ca sursa de caldura si cea mai raspandita: prin asezarea ibricului pe o sursa de caldura conventionala (aragaz, plita electrica).



Cum prepararea cafelei avand ca sursa de caldura nisipul incins nu poate fi accesibila oricui, va voi explica cum se prepara corect o cafea la ibrik pe traditionalul aragaz.

Iata de ce vom avea nevoie:
- cafea rasnita cat mai fin (sub forma de pulbere, ca si termen de comparatie: pudra de cacao)
- apa naturala plata
- ibrik
- sursa de caldura
- recipient pentru servire


1. Se masoara cate portii de cafea vrem sa preparam ( regula clasica este de 50-60ml / portie) si vom pune masurile cu apa, adaugandu-le in ibrik.
2. Se pune ibrikul pe foc (plita) pentru a aduce apa la punctul de fierbere (acum este momentul ideal sa adaugam zahar in caz ca serviti cafeaua cu zahar).
3. In momentul cand apa incepe sa fiarba se da de-o parte ibrikul de pe foc, se asteapta 15-20 de secunde, dupa care se adauga praful de cafea: aproximativ 5grame (o lingurita cu varf pentru fiecare portie de 50-60ml), amestecand praful de cafea cu lingura pentru a omogeniza continutul.
4. Se da focul incet/mic si se aseaza ibrikul inapoi pe sursa de caldura.
5. In momentul cand cafeaua a format o crusta deasupra (spuma) - si aceasta incepe sa capete volum(in aproximativ 1 minut), se da ibrikul de-o parte din nou si se asteapta 20 de secunde sa se linisteasca.
6. Punem inapoi ibrikul pe foc mic si mai aducem odata la punctul de fierbere. Cand spuma se ridica iar deasupra continutului luam din nou ibrikul de pe foc si il punem de-o parte.





Asteptam un pic pentru ca zatul sa se linisteasca si sa inceapa sa coboare dupa care cu grija (sa nu spargem spuma), turnam in cana, unde mai lasam cafeaua sa se linisteasca 30 de secunde. 
Pentru a accelera procesul de limpezire a cafelei, la finalul punctului 6 putem adauga o lingura de apa rece peste cafea, acest proces ajutand zatul sa coboare mai rapid.

Aspecte particulare ale prepararii cafelei la ibrik:

De ce este indicat sa folosim un ibrik din cupru?
Chiar daca este mai scump, materialul din care este facut ne va ajuta sa disipe caldura mai uniform pe intreaga suprafata a ibrikului, diminuand riscul de "ardere a cafelei"

Cat timp este necesar sa "dam cafeaua in foc"?
Nu este necesar sa fierbem indelungat cafeaua, acest aspect creste riscul de "supra-extractie" si vom scoate in evidenta notele amare ale cafelei. Este suficient doar sa ridicam spuma la suprafata de 2 ori, la foc mic. Focul dat pe putere mica ne va oferi suficient timp ca toate aromele sa se incorporeze in bautura ce o vom servi.

Pot folosi condimente/arome?
Cafeaua de specialitate nu are nevoie de arome suplimentare, aceasta fiind procesata in mod natural, boabele de cafea specifice fiecarei regiune au amprenta lor de arome. Daca folositi un alt tip de cafea din comert (de pe raftul magazinului), acestea sunt prajite intens si aromele nu sunt bine evidentiate. Atunci puteti adauga scortisoara, cardamon, anason, nucsoara, cuisoare sau ce va mai place.

Speram ca acest articol v-a captat interesul despre cafea si cafeaua de specialitate si va uram spor la cafeluta!
Cu drag, echipa MABUN
www.mabun.ro

 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!