Transport gratuit la comenzile in valoare de minim 200 lei

icon Cum folosim Mokapot? Ce este Mokapot?

Cum folosim Mokapot? Ce este Mokapot?




Indiferent daca sunteti nostalgic pentru o experienta de cafea italiana sau va bucurati de un gust bogat de cafea proaspat prajita, mokapot este o cafetiera convenabila si usor de utilizat, care va prepara o ceasca de cafea bine rotunjita daca este manipulata corect.
In 1933, ia nastere cuvantul MOKAPOT, inventata de inginerul italian Alfonso Bialetti, mokapot (oala de moka) a atras rapid atentia oamenilor din toata Italia. Datorita simplitatii sale a inceput sa fie utilizat pe scara larga pana în ziua de azi. Prepararea cafelei pe plita (aragaz, inductie, electric) este o rutina preferata de majoritatea europenilor si nu numai.
Daca va intrebati care este modul corect de utilizare al mokapotului, v-ati oprit unde trebuie.
Prima data am facut cunostinta cu mokapot pe vremea copilariei, cand la mama in casa a aparut un „ibric ciudat cu filet” in care mama isi punea cateva lingurite de cafea si il punea pe foc, dupa care servea musafirii.

Este important de retinut ca arderea cafelei sau extragerea gustului amar sunt probleme comune atunci cand preparati cafeaua la mokapot sau oricare alt dispozitiv. Pe parcursul anilor, am retinut cateva trucuri pentru a ma asigura ca toate notele de gust, delicioase sunt insotite de toate aromele pe care le prezinta tipul de cafea folosit. Dar, inainte de a aprofunda instructiunile de imblanzire a mokapotului, sa incepem prin a ne pregati pentru prepararea perfecta:
 

Mokapotul si marimile sale:

Produsul poate veni in diferite forme si dimensiuni. De obicei, marimile sunt exprimate in functie de numarul de portii pe care acesta le produce, dar in functie de model, aceasta capacitate poate fi diferita. Iata cateva aspecte generale:
- mokapotul pentru 1 ceasca, are capacitatea de ~60ml si il putem utiliza pentru a produce un espresso sau lungo, pentru o persoana. Ar fi produsul ideal atunci cand sunteti singurul bautor de cafea din casa
-majoritatea mokapoturilor, cele clasice (de aragaz), poate produce ~100ml de lichid aromat, echivalentul a 2 cesti de espresso, pe care sa le savurati alaturi de o persoana apropiata
-alte dimensiuni comune ale mokapoturilor sunt cele de 3 cani(~130 - 160ml), 6 cani(~275-300ml) si 9 cani(~420-450ml)



Prepararea cafelei pentru aragaz:

Pentru a avea un produs final cat mai aromat si echilibrat este nevoie de o pregatire a spatiului de lucru. Asigurati-va ca ati spalat in prealabil dispozitivul de preparare, cu atentie la detalii si l-ati clatit bine pentru a indeparta aroma lichidului de spalat vase. Principalele componente ale mokapotului sunt: manerul, capacul, coloana, colectorul de cafea, filtrul, garnitura, valva de transfer si alungirea pentru picurare. Toate aceste componente trebuiesc curatate temenic inainte de folosire.
Dupa curatare, asigurati-va ca toate piesele sunt corect montate si stranse corespunzator pentru a evita eventuale accidente neplacute in bucataria dumneavoastra (sau in locul preferat de preparare).

Ce tip de cafea sa folosesc? Care este rasnirea corecta?

Fara a intra prea mult in detalii, pentru prepararea oricarui produs ce are la baza cafeaua, intotdeauna cea mai buna alegere, fara doar si poate, este folosirea cafelei proaspat prajite si rasnita cat mai recent (pe cat posibil, cu cateva secunde/minute inaintea prepararii produsului).
Daca esti gata sa umpli recipientul pentru cafea din mokapot, este important sa alegi rasnirea corecta. 
Ca sa lamruim lucrurile, cu un mokapot nu poti avea asteptarea unui espresso autentic, care se extrage la 9 bari, deoarece ibricul de tip moka poate genera o presiune de aproximativ 1.5bari.
Pentru a nu infunda filtrul si a nu supra-extrage cafeaua (apa sa stea prea mult in pudra de cafea), recomandam sa nu folosesti o rasnire de tip espresso (care este prea fina pentru mokapot) si sa alegi o rasnire medie, intre espresso si filtru. Daca lichidul de la sfarsit are un gust intens amarui, data viitoare incearca sa rasnesti un pic mai grosier (mare).

Instructiuni de folosire, pas cu pas:

1. Intotdeauna foloseste un Moka Pot curat !

Un cana plina de savoare incepe intotdeauna cu o cana curata si un dispozitiv de preparare curat. Nu neglijati acest pas

2. Folositi apa filtrata (filtru cana) sau apa plata imbuteliata

Pentru a avea o cafea echilibrata este necesar sa folosim apa filtrata. Luand in considerare faptul ca o cafea contine aproximativ 98% apa, nu este de mirare ca mai marii din domeniul de preparare a cafelei folosesc filtre sofisticate pentru a avea un nivel mineral cat mai echilibrat in continutul apei.

3. Prefierbe apa

Folosind apa fierbinte, veti reduce drastic timpul de infuzie, ceea ce va aduce un plus de gust in cana dumneavoastra. Pe langa faptul ca veti reduce timpul in care dispozitivul dumneavoastra sta pe plita, prefierberea apei si adaugarea acesteia fierbinte in mokapot scade riscul gustului de "cafea arsa si amara".

4. Adauga apa si cafea proaspat rasnita

Incepe prin a umple partea de jos a dispozitivului cu apa fiarta pana sub valva de transfer. Adauga cafeaua in cos (filtru) si niveleaza bine continutul. Rezistati tentatiei de a apasa cafeaua cu degetul sau alte dispozitive de presat si nu presati cafeaua in filtru. Nici nu claditi un munte de cafea. 
Daca vom crea o rezistenta in calea de evaporare a apei vom creste gustul de amar din produsul final.

5. Pregatiti un espresso precum un ibric clasic

Infiletati cana de moka (mokapot) folosind un prosop sau un material prin care sa va protejati mainile de apa fierbinte (care tocmai a fost turnata in recipientul de jos).
Cu capacul deschis, plasati dispozitivul la foc mediu (intensitate medie pe plita electrica). Atunci cand cafeaua incepe sa apara in partea de sus a recipientului, veti sti ca temperatura de preparare a ajuns la ~60grade Celsius. Pe masura ce temperatura lichidului extras incepe sa creasca, vor aparea tentele de gust amar in ceasca dumneavoastra.
Daca aveti un termometru la indemana, indepartati dispozitivul de pe foc (sursa de caldura) atunci cand temepratura lichidului este de 75 de grade Celsius (ca si moment de referinta: sau atunci cand acesta ajunge la umplerea primei jumatati a vasului superior).
Pentru a opri extractia, puneti partea inferioara a recipientului sub un jet de apa rece (la chiuveta).
Amestecati cafeaua inainte de servire.




Spor la cafeluta!

Pentru persoanele care vor sa duca totul la urmatorul nivel, recomandam folosirea unui termometru si a unor filtre de hartie.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!