Transport gratuit la comenzile in valoare de minim 200 lei

Cafeaua, de pe plantatie pana in ceasca ta

Cafeaua, de pe plantatie pana in ceasca ta
Cafeaua este a doua cea mai consumata bautura de pe planeta, dupa apa. O bem zi de zi si face parte din viata noastra, insa ea a strabatut un drum lung din locul unde a crescut si pana in ceasca din care o savuram.
Descoperirea cafelei a fost atribuita unui cioban etiopian care a observat ca dupa ce caprele lui au consumat un fruct anume, au inceput sa “danseze” de energie.
Astazi vom descoperi impreuna locurile din care provine, modalitatile prin care este cultivata, culeasa, procesata si pregatita spre a fi servita in diferite moduri cum ar fi: espresso, filtru, mokapot, ibric, V60, cold brew, etc.





Cultivarea si recoltarea

 

Indiferent de regiunea in care se cultiva, totul incepe in acelasi mod. Rasadurilor de cafea le ia aproximativ 5 ani sa ajunga la maturitate si sa inceapa a fi productive. Un arbust matur va produce aproximativ 500g de cafea, acesta putand fi recoltat doar o singura data pe an. Procesul este manual pentru a se asigura ca doar boabele coapte sunt culese pentru prelucrare.




 

Procesarea boabelor de cafea


 
Urmatoarea etapa in calatoria boabelor de cafea implica prelucrarea cireselor. La recoltare, boabele de cafea verde sunt inconjurate de pulpa si coaja ciresului de cafea. Toate acestea trebuiesc indepartate inainte de a pregati boabele pentru export.
Exista doua metode principale pentru a indeparta coaja si pulpa: metoda umeda si metoda uscata.



Prin metoda umeda, denumita si spalare, ciresele de cafea sunt inmuiate in cuve cu apa si apoi procesate printr-o masina pentru a indeparta coaja si pulpa.
Prin metoda uscata, denumita si naturala, ciresele sunt intinse pe rogojini la soare si sunt greblate des pentru a se asigura o uscare uniforma, pana cand coaja si pulpa sunt uscate si se pot indeparta usor cu mana.
Aceasta este metoda cea mai veche si este considerata cea mai buna modalitate de procesare a cireselor de cafea.

 

Vanzarea si transportul


Calatoria pe care o face boaba de cafea catre ceasca ta.
Odata ce boabele verzi au fost separate de ciresele de cafea, acestea sunt impachetate in saci de material textil si expediate in toate colturile globului. Cafeaua este tranzactionata pe piata de marfuri prin licitatii si achizitii directe.
Din ce in ce mai mult, cafeaua comercializata direct, cu stimulente catre fermieri, cum ar fi garantii ale preturilor comerciale echitabile, devine norma pentru cafeaua superioara (denumita si cafea de specialitate) si gourmet.

 

Prajirea si ambalarea, macinarea si prepararea

Aceasta ultima parte a articolului de azi ne implica si pe noi in mod direct si va face subiectul unor alte articole mai detaliate in ceea ce priveste prepararea cafelei prin multele metode bine cunoscute ca espresso, mokapot, ibric, etc.



Cafeaua, de la verde la diferite tipuri de prajire: light, medium, dark





Odata ce ceafeaua a fost vanduta unei companii de cafea, este expediata si procesata din nou. In aceasta etapa, cafeaua poate fi supusa unui process de decofeinizare si apoi prajita, eventual macinata si apoi ambalata spre a fi distribuita.
Odata ce cafeaua este in distributie, aceasta este livrata fie catre cafenele, restaurante sau standurile mobile, unde poate trece prin etapele finale de macinare si preparare. Sau, poate va avea norocul sa ajunga in casa sau la biroul tau, unde o poti consuma exact asa cum iti place tie.


 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!