Avantaje neașteptate ale Cafelei
Zilnic, oamenii consumă aproximativ 2.25 miliarde de cești de cafea. Cafeaua străbate lumea și este consumată pentru gustul său și efectele sale de energizare. Dar cafeaua aduce beneficii sănătății în alte moduri surprinzătoare pe care le vom explora aici. În primul rând, să începem cu elementele de bază. De ce bem atât de multă cafea și cum acționează aceasta?
De ce este atât de profundă afinitatea noastră pentru cafea?
Cafeaua este cultivată în principal în regiuni precum America Latină, Africa de Est și Asia, prosperând în medii cu umiditate generoasă și condiții specifice de umbrire. Transformarea din semințele acestei plante, cunoscute sub numele de boabe de cafea, implică un proces global de prăjire și preparare de către culturi diverse.În inima impactului cafelei se află cofeina. Cunoscută pentru creșterea vigilenței, îmbunătățirea concentrării, îmbunătățirea stării de spirit și reducerea oboselii în timpul fazei sale active, legătura cofeinei cu cafeaua este profundă. În mod interesant, doar mirosind aroma cafelei are potențialul de a îmbunătăți memoria și de a promova conștientizarea crescută.
Aceste efecte găsesc diverse aplicații, de la sporirea productivității până la îmbunătățirea performanței sportive și extinderea orizonturilor cognitive. Întrebarea care persistă este: Cum orchestrează cofeina aceste beneficii multifacetate?
Funcționarea cofeinei
Efectele cofeinei încep în decurs de 10 minute de la consumul cafelei și ating punctul maxim după 45 de minute. Cofeina acționează pentru că seamănă cu ceva din organismul nostru numit adenozina.
Adenozina face parte din sistemul care reglează ciclul nostru de somn/vigilență, ritmul cardiac și circulația sanguină. Nivelurile de adenozină cresc pe parcursul zilei, ca un produs secundar al energiei, și se leagă de receptorii noștri de adenozină, spunându-ne să încetinim prin inducerea somnolenței și a stării de somnolență. În timpul somnului, nivelele de adenozină se resetează, iar procesul se repetă când ne trezim.
Cofeina, însă, acționează înaintea adenozinei și se leagă de receptorii noștri de adenozină, ceea ce înseamnă că semnalele noastre de somnolență nu sunt activate. Acest lucru crește vigilența, permite transmitătorilor stimulanți ai creierului să lucreze neîntrerupt și îmbunătățește starea de spirit.
Dar cofeina nu durează pentru totdeauna. Și adenozina nu dispare. Cofeina se descompune în cele din urmă, eliberează receptorii, iar acumularea de adenozină se leagă de acești receptori în schimb. Acest lucru provoacă o cădere bruscă, o apariție subită a somnolenței.
Pe lângă cofeină, cafeaua ta obișnuită conține sute de alte compuși activi în afară de cofeină, și mai mult, aceștia sunt activi și în cafeaua decofeinizată. Așadar, să explorăm modurile surprinzătoare în care cafeaua aduce beneficii sănătății, așa cum au descoperit cercetătorii MDPI.
Cum afectează cafeaua creierul?
Consumul regulat de cafea este frecvent asociat cu o incidență mai mică a tulburărilor neurodegenerative, dar cum influențează în general creierele noastre?
Cercetătorii despre nutrienti(n.r) au explorat această întrebare privind modul în care consumul de cafea influențează structura creierului. Aceștia au adunat peste 2000 de participanți de vârsta mijlocie și vârstnici și au folosit scanări MRI pentru a examina creierele acestora. Cercetătorii s-au uitat la grosimea corticală. Grosimea corticală scade natural odată cu înaintarea în vârstă și este asociată cu inteligența generală. Astfel, o grosime corticală mai mare este un semn pozitiv al unui creier sănătos. În plus, au examinat și substanța albă, responsabilă pentru conectivitatea creierului. Grosimea corticală redusă și integritatea substanței albe sunt legate de deteriorarea cognitivă și de tulburările de mers, printre altele. Dar cum influențează cafeaua aceste aspecte?
Menținerea tinereții creierului
Rezultatele arată cum consumul moderat de cafea (de la 1 la 4 cești) a fost asociat cu o mai bună integritate structurală în creierele participanților. Grosimea corticală era mai mare, iar integritatea substanței albe era mai bine păstrată. Autorii menționează numeroși compuși bioactivi ai cafelei, care au efecte puternic antiinflamatorii și antioxidante. Acești compuși ajută la reducerea degenerării legate de vârstă a creierului care apare în mod natural. Interesant, au descoperit și că indivizii care consumau 5 sau mai multe cești nu diferă de cei care beau mai puțin de o ceașcă. Acești indivizi prezentau o integritate microstructurală mai scăzută decât consumatorii moderati de cafea. Acest lucru ar putea însemna că acest consum moderat de cafea este cel mai benefic pentru efectele de menținere a sănătății creierului.Cancerul de colon și inflamația
Cercetătorii despre Antioxidanți(n.r) au investigat modul în care consumul de cafea influențează sănătatea colonului. Mai precis, au fost interesați de felul în care afectează microbiota intestinală. Microbiota intestinală sunt organisme din intestinele noastre care au diverse roluri, inclusiv digestia și absorbția nutrienților, producerea de vitamine și susținerea sistemului imunitar. Pentru mai multe informații, consultați articolul nostru despre Microbiota Intestinală. Dieta bogată în carne procesată și roșie și/sau grăsimi modifică microbiota. Aceste diete cresc compușii putrefactivi în intestin, ceea ce înseamnă că provoacă descompunerea prin producerea de scatol. Nivele scăzute de scatol sunt asociate cu inflamații și o reducere a viabilității celulare. Și nivelele ridicate sunt asociate cu reducerea semnificativă a viabilității celulare și cu creșterea inflamației, ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului de colon și a bolilor inflamatorii intestinale.Îmbunătățirea sănătății colonului
Deci, ce poate face cafeaua? Pentru a răspunde la această întrebare, autorii au utilizat una dintre cele mai eficiente simulări ale procesului natural de digestie și au testat diferite tipuri de cafea (Americano, espresso și instant). Autorii au descoperit că toate cele trei tipuri de cafea aveau proprietăți antiinflamatorii, inversând efectele inflamatorii ale scatolului. Espresso a avut cel mai mare efect, datorită nivelurilor mai ridicate de polifenoli, care au efecte antioxidante. Oxidanții deteriorează celulele noastre și pot provoca inflamații și boli în cantități mari. Pe scurt, autorii concluzionează că cafeaua are efecte antiinflamatorii care reduc efectele scatolului în intestin. Testând-o în prezența unor nivele ridicate de scatol, autorii arată că consumul de cafea poate îmbunătăți în general condițiile de sănătate prin reducerea riscului de inflamație a colonului pentru toți consumatorii. Având în vedere că cazurile de cancer de colon sunt în creștere în rândul tinerilor, astfel de informații sunt foarte valoroase.
Beneficiile pentru sănătate ale cafelei
Cele două studii evidențiate arată cum cafeaua aduce beneficii sănătății atât la nivel mental, cât și la nivel fizic, în moduri surprinzătoare. În primul rând, cafeaua contribuie la menținerea structurii creierului în fața degenerării legate de vârstă, reducând riscul de demență. Și în al doilea rând, cafeaua ajută la reducerea efectelor negative ale scatolului în colon, diminuând riscul de cancer.Comun ambelor aceste beneficii sunt proprietățile antiinflamatorii ale cafelei. Plină de compuși sănătoși, consumul moderat de cafea ajută la reducerea inflamației, care poate duce la deteriorarea celulelor, țesuturilor și organelor în cazul în care nu este tratată.
Așadar, asigură-te că te bucuri de următoarea ta ceașcă de cafea, știind că, pe lângă impulsul de energie pe care îl primești, sănătatea ta este susținută. Cu condiția să nu bei prea mult.
Dacă dorești să afli mai multe despre cum alimentația poate aduce beneficii sănătății tale, avem o mulțime de conținut disponibil. De ce să nu începi cu "Imunitatea Innăscută și Dieta", care analizează modul în care dieta influențează sistemul tău imunitar.
Acest articol a fost publicat de catre Jack McKenna, Author at MDPI Blog in jurnalul MDPI
Fotografie facuta de Photo by RDNE Stock project